Какво трябва да знаем при наемане на кола под наем през зимата.Сигурна кола под ...

Какво трябва да знаем при наемане на кола под наем през зимата.Сигурна кола под наем през зимата. 10 Декември 2013
Кола под наем за коледа и през зимата как да шофираме кола под наем през зимата:

ШОФИРАНЕТО:

Зимната пътна обстановка изисква по различен тип шофиране. Основна грешка при повечето водачи е тяхната „ лятна настройка“ за управление на автомобила. Тя изключва настъпилата промяна в пътните условия и не се взимат предвид студеният асфалт , студените гуми, хлъзгавата заледена или заснежена настилка и увеличеният спирачен път. Включвайки и намалената видимост през зимата имаме класическа рецепта за неприятности.

Всички тези фактори трябва да бъдат отчитане във всеки момент и да съобразявате шофирането си спрямо тях.

На първо място трябва да съобразите скоростта си спрямо пътните условия.

Карайте по-бавно защото при хлъзгав път  и изникнала опасна ситуация, времето за реагиране и избягването (спиране, завиване) е значително по-малко. Предвиждайте евентуалните  измененията на пътната ситуация. Следете с поглед и периферно зрение колите около вас и тези които са на по-голямо разстояние,  4-5 коли напред както и хора и животни около платното. Постигайки подобна всеобхватност вие печелите време за отреагиране при рискова ситуация.

Задължително е да съобразявате дистанцията си спрямо останалите водачи. Постоянно следете огледалата си за да не бъдете изненадани и да ви се наложи рязка маневра.

Наблюдавайте останалите шофьори и бъдете готови за техни неочаквани маневри, резки спирания или завои, загуба на контрол, така ще имате време за реакция.

Не се залепяйте зад други автомобили при изпреварване, особено зад камиони и автобуси. Те замърсяват челното ви стъкло и силно намаляват видимостта ви.

Ако пред вас има значително натрупване на вода може да се получи аквапланинг.  Дръжте здраво волана и в никакъв случай не натискайте спирачка докато сте върху водата. Същото правило важи и при попадане върху тъй нареченият „черен лед“, заледени участъци по наглед изчистеният път. Той се образува на усойни места от пътя, особено в планините.

При мъгла и силни валежи избягвайте да предприемате изпреварване, докато нямате добра видимост.

Маневрите и всички действия при шофирането през зимата трябва да се извършват плавно. Не се разсейвайте, наблюдавайте обстановката и мислете с главата си докато сте зад волана.

Няколко фактора играят особено важна роля при управлението на автомобила.Те важат независимо дали автомобилът е с предно, задно или 4х4 задвижване, и са особено съществени при карането през зимата.

СПИРАНЕТО:

Спирането през зимата трябва да се осъществява плавно.

Когато обаче условията не позволяват и се налага рязко спиране за избягване на непредвидена опасност на помощ идва системата ABS( система непозволяваща на колелата да блокират при максимално спирачно усилие). За щастие по-голямата част от автомобилите по пътищата разполагат с нея.

Основната цел на ABS е да запази способността да управлявате автомобила докато спирате, непозволявайки на колелата да блокират. Вие разполагате с контрол над колата при максимално спирачно усилие. Системата е особено полезна при намалено сцепление от вода лед и сняг. Тя осъществява около 15 натискания и отпускания на спирачките в секунда, нещо което е невъзможно за човешки крак. ABS рязко намалява спирачният път. Връщането на скорости също може да се използва за подпомагане на спирачките, но не разчитайте на този трик да намали вашия спирачен път, особено при екстремно спиране.  

При коли без ABS екстремното спиране е по сложно и изисква тренировки.

Започнете ли да мислите как по-бързо да спрете губите ценно време. Симулацията на ABS чрез натискане-отпускане на спирачките също няма ефект. При нужда от екстремно спиране със завиване за избягване на опасност отпуснете спирачките за да отблокирате колелата и след маневрата ги натиснете отново.

СЦЕПЛЕНИЕТО ПРИ ЗАВОЙ:

Доброто сцепление на автомобила при  завой е особено важно. Основно правило е да прецените и влезете с подходящата скорост. Това трябва да става ПРЕДИ завоя !!!

От неправилно преценената скорост има две последствия:

ПРЕЗАВИВАНЕ Дори влизането в завоя да е успешно при високата входна скорост, много водачи оценили грешката си натискат спирачките вътре в него. Особено при хлъзгава настилка тази  грешка може да има фатални последици. При натискане на спирачките в завой, центробежните сили водят до пренос на тегло в предната част на автомобила, задницата съответно олеква и губи сцепление опитвайки се да ви „изпревари“.Презавиване може да се получи независимо дали колата е с предно, задно или 4х4 предаване.

То може да бъде предизвикано и при рязка корекция на волана  в завой или рязко подаване на газ (при задно предаване или 4х4 автомобили). Презавиването може да бъде коригирано чрез леко завъртане на волана в посока обратната на посоката на завоя и подаване на газ при автомобили с предно предаване , при такива със задно се отнема газта или се натиска съединителя.

НЕДОЗАВИВАНЕТова състояние се получава при влизане в завоя с още по-висока скорост и много навит волан, така че е невъзможно да завием колкото трябва. Най-застрашени от недозавиване са автомобилите с предно предаване тъй като при тях основната тежест като двигател, трансмисия и задвижване на колелата е отпред. Предните колела са натоварени със спиране, завиване и двигателен момент. При висока скорост центробежните сили са огромни и заедно с действащите им завиване и двигател ги претоварват , като по този начин автомобила губи сцепление. Възникналата ситуация е трудна за овладяване, защото на практика ви остава само ръчната спирачка. Нейното дърпане е възможен вариант но така рискувате да блокирате и четирите колела. Подаването на газ също е грешка насочваща ви директно към канавката. Единствен изход е да върнете волана и газта търсейки и най-малкото сцепление.

Ситуацията с недозавиването е възможна и при автомобил с задно задвижване, макар и по-редки случаи. Тук освен връщане на газта може да натиснете и спирачката за повече сцепление на предните колела.

Най-важно при такава ситуация е да не навивате допълнително волана. Ако съумеете да го върнете малко може да получите известно сцепление и да намалите скоростта за да продължите завоя.

Важно за безпроблемното влизане в завой е да действате плавно. Много хора подават рязко газ, сменят предавки, завиват или натискат рязко спирачките в завой, което дебалансира автомобила. Изберете подходящата скорост и включете подходящата предавка ПРЕДИ завоя. След като сте излезли от завоя и имате сцепление ускорете плавно.

Запознати с основните техники или владеещи ги безпроблемно, уменията биха били безполезни без един основен фактор за безопасното придвижването през зимата – зимните гуми.

ГУМИТЕ Много хора в България все още пренебрегват качествата на зимните гуми смятайки ги за ненужен разход, така всяка зима ставаме свидетели на инциденти и проблеми по пътищата, които можеха да бъдат избегнати при наличието на добри гуми.

Зимните гуми не са направени само за да бъдат максимално ефективни на сняг или в планината. При трайно застудяване с температури под 6 – 7 градуса, те осигуряват по - добро сцепление със студения  асфалт. Това е времето за поставяне на зимните гуми. Тъй като съставките изграждащи гумите немогат да бъдат максимално ефективни и еластични в температурният диапазон от  -30 до +40 градуса, в състава на летните и зимните гуми има съществени разлики. Лятната гума е от смеси гарантиращи максимално сцепление при топло време и асфалт. Тогава тя е мека и еластична, залепва максимално за пътната настилка при високи температури. При падане на температурата лятната гума се втвърдява, губи своята лепкавост и сцепление. Зимната гума от своя страна е от по-меки смеси. През зимата тя е еластична дори и в най-студеното време, осигурявайки максимално сцепление. Обратно, през лятото горещият асфалт я размеква силно и тя бързо губи своите свойства и структура. На практика карана през лятото зимна гума става неизползваема през зимата.

Зимните и летните гуми имат  съществени разлики и в рисунъка на грайферите. При летните , каналите за сведени до минимум за по-добър контакт с пътя, те са дълбоки за по-добро отвеждане на водата и с остри ръбове. Поради тези си характеристики летните гуми нямат никакво сцепление на сняг. За разлика от тях зимните разполагат с ламели, „захапващи“ снега и осигуряващи твърд контакт с настилката.

Важно е да се кара със зимни гуми и на четирите колела. Две летни и две зимни гуми през зимата е предпоставка за главоболия.

Ако поставяте гуми на един или повече сезона , то сложете по хубавите и неизносени на предните колела, за да си осигурите по добро завиване и спиране, независимо дали сте с предно или задно задвижване. Много хора карат с различни размери летни и зимни гуми. Когато избирате цолаж и ширина на зимната гума е хубаво да се съобразите с предписанията на производителите за конкретният автомобил, за да не предизвикате слабости в поведението му на пътя.

Има множество производители на зимни гуми, избора е огромен но е препоръчително да търсите  по-скъпи и по-висок клас. Ако се двоумите между дадени модели потърсете сред множеството сравнителни тестове в Интернет. Ако сте решили да си закупите гуми втора употреба, наред с дълбочината на грайфера, следете и за възрастта на гумата. Зимната гума губи напълно своите качества след 3-4 години, а при по-евтините модели и по-бързо. За да видите нейната дата на производство погледнете тъй наречения “DOT”- елипсовидна щампа с четири цифри на борда на гумата. Първите две цифри означават седмицата от годината на производство а вторите са самата година. Дори да закупувате чисто нови гуми следете за възрастта им, тъй като често търговците се опитват да пробутат по-старите си гуми, особено при „промоции“.

Проверете техническото състояние на автомобила си, за да сте сигурни, че няма да останете насред пътя при минусовите температури. Проверете акумулатора, спирачната система, парното. Проверете температурата на замръзване на антифриза в охладителната система. Препоръчително е в багажника си да разполагате с чифт вериги, особено при пътуване в планината, както и с малка лопатка, ако затънете в преспи. Ползвайте зимна течност за чистачките за да предотвратите замърсяване и замръзване на челното стъклото. Прегледайте си фаровете, халогените, стоповете. Когато колата ви е затрупана със сняг отделете време за неговото почистване за да нямате липса на видимост.

Спазвайки тези правила си осигурявате спокойно и комфортно пътуване през зимата.

ЛЕК ПЪТ ! 


 

ТРАНСФЕРИ

За подробности и повече дестинации разгледаите пътуване с шофьор първата цена е за кола втората за бус 8+120 €
София - Летище София57 €
София - Солун200 €
София - Белград350 €
София - Атина515 €
София - Тирана375 €
София - Букурещ225 €
София - Истанбул485 €
София - Халкидики325 €
София - Битуля355 €
София - Ниш155 €
София - Пирот135 €
София - Скопие185 €
София - Охрид385 €
София - Одрин330 €
София - Бодрум885 €
София - Прищина 330 €
София - Загреб615 €
София - Игуменица585 €
София - Будапеща535 €
София - Грац635 €
София - Венеция685 €
София - Дубровник515 €
София - Кавала230 €
София - Виена785 €
Банско - Солун225 €
София - Арбанаси162 €
София - Асеновград135 €
София – Айтос223 €
София – Ахтопол263 €
София – Банско125 €
София – Балчик295 €
София – Белоградчик175 €
София - Благоевград112 €
София - Боровец84 €
София – Бургас250 €
София – Варна274 €
София – Велинград120 €
София – Видин 172 €
София - Враца 110 €
София - Габрово 174 €
София - Гоце Делчев 159 €
София - Златни пясъци 271 €
София - Гюешево 135 €
София - Девин 180 €
София - Димитровград 182 €
София - Дупница84 €
София - Каварна 335 €
София - Казанлък 172 €
София - Калотина 100 €
София - Капитан Андреево 232 €
София - Карнобат 220 €
София - Китен 245 €
София - Клисура 113 €
София - Козлодуй 159 €
София - Костенец 105 €
София - Копривщица 113 €
София - Кулата 130 €
София - Ловеч 155 €
София - Лом 155 €
София - Малко Търново 331 €
София - Мелник 133 €
София - Монтана 129 €
София - Несебър 249 €
София - Обзор 264 €
София - Оряхово 165 €
София - Пампорово 194 €
София - Пазарджик 104 €
София - Плевен 139 €
София - Петрич 134 €
София - Пловдив 150 €
София - Поморие 244 €
София - Правец 100 €
София - Приморско 245 €
София - Разлог 120 €
София - Рилски манастир 114 €
София - Русе 215 €
София - Сандански 124 €
София - Самоков 84 €
София - Сапарева баня 85 €
София - Свиленград 207 €
София - Сливен 84 €
София - Стара Загора 167 €
София - Сунгурларе 223 €
София - Сърница 159 €
София - Станке Лисичково 124 €
София - Силистра258 €
София - Слънчев бряг 254 €
София - Созопол 244 €
София - Свети Влас 254 €
София - Трявна 162 €
София - Троян 143 €
София - Търговище 222 €
София - Дюни 250 €
София - Шкорпиловци 264 €
София - Шумен 262 €
София - Хасково 180 €
София - Харманли204 €
София - Хисаря144 €
София - Чепеларе174 €
София - Чирпан157 €
София - Ямбол202 €
Цената на трансферна услуга от Летище София е за превозно средство, не на човек! Вашият шофьор ще ви посрещне в Летище София или на уреченото място с табелка с вашето име. Ние следим за промени във вашия полет/влак/автобус в Летище София, за да ви посрещн1 €

+359888357657 ,Viber - +359888357657 , Skyp : carsbul http://fakti.bg/ ,http://rentauto.mobile.bg/ ,http://rentauto.cars.bg/?t=cars ,

Rent a car Sofia http://rentauto.business.site

Автомобили от Мини, Икономичен, Компактен, Стандартен, Семеен, 4х4 класове, бусове и луксозни автомобили под наем.

- Ние сме единствената фирма, която отдава под наем луксозни автомобили на фабрично направени на ГАЗ .
- Фирмата оперира с голямо разнообразие от  нови и добре подържани и сигурни автомобили
- Ние осигуряваме трансфери до всяка точка на страната и Европа
- Вие можете да получите кола от нас навсякъде и по всяко време- На летище, пред дома, пред офиса
- Ние правим отстъпки за корпоративни и редовни клиенти
- Ние Ви предлагаме професионални шофьори
- Екстри като: GPS, детски столчета, пътни карти, ски поставка, вериги
- Колите са наша собственост и могат да пътуват в чужбина Европа и Турция, Македония и Албания

Нашата Визия:

„Има само едно просто, но изключително мощно правило- Винаги давай на клиентите си повече от това, което очакват“ и имай индивидуален подход според нуждите и потребностите на клиента .

- Към всеки клиент се отнасяме с респект, професионализъм и достойнство

- Ние сме напълно отдадени на това да осигурим индивидуално обслужване и удовлетворение на всички наши клиенти
- Ние ще дадем всичко от себе си, за да Ви запазим като наш постоянен клиент и винаги Вие да получавате повече от това, от което имате нужда.
+359888357657 , София -1373 ,Западен Парк ул.Сава Михайлов бл.33А офис 5 очакваме ви.

 

 

НОВИНИ

03 Декември 2019
Техническа Информация за Хюндай и Киа на газ течна фаза . Основна информация за КарсБГ11 ЕООД о...
Основни технически данни : Дължина/широчина/височина 4845/1830/1455 mm Тип автомобил Седан,4 врат...
16 Септември 2019
Впечатление и съвети от кола на газ течна фаза под наем след изминати 5000 км в Европа
Впечатление и съвети от кола на газ течна фаза след изминати 5000 км в Европа . Пътуването започн...
20 Юли 2019
Наем на коли от Алфа Груп 11 . Ценоразпис на коли под наем : Нисък клса от 22€ на ден с включен...
Наем на коли от Алфа Груп 11 . Ценоразпис на коли под наем : Нисък клса от 22€ на ден с вклю...