10 от най-скъпоструващите катастрофи

10 от най-скъпоструващите катастрофи 19 Октомври 2015
 

10 от най-скъпоструващите катастрофи

 

 

Публикувана: 19 Октомври, 2015 09:25
 15 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА  13420
Автомобилната катастрофа е нещото, от което всеки водач на моторно превозно средство се стреми да се предпази, но въпреки това колизиите по света и особено у нас не намаляват. Сега ще ви разкажем за 10 от най-скъпоструващите катастрофи в автомобилната история, защото в повечето от случаите става дума за редки и изключително ценни автомобили.
Toyota 2000GT срещу дърво. Това се случва преди около година в Япония. Там един свръхекзотичен автомобил се удря в дърво, а причината е несъобразена скорост. След удара, изключително ценната Toyota, която струва 1.2 млн щатски долара се превръща в купчина метал. Тази катастрофа поразява не само всички фенове на подобни класики, но и най-вероятно бърка сериозно в джоба на застрахователя.
McLaren F1 на Роуън Аткинсън. Една катастрофа със суперкара на миналия век явно не бе достатъчна на Мистър Бийн. Възстановявайки своята любима кола след първата колизия, той отново катастрофира. Вследствие на втората катастрофа застрахователите изплащат на актьора колосалната сума от 1.4 млн долара. Колата отново е възстановена и сега е в ръцете на друг собственик. Дано той е по-внимателен.
Porsche RS61 на Сър Стърлинг Мос. През 2010 година заради механичен проблем и по-конкретно неконтролируемо зацепване на предавка в трансмисията, колата на Стърлинг Мос - уникалното Porsche RS61 се разбива на пистата Лагуна Сека. По това време автомобилът се оценява на 1.7 млн щатски долара. Въпреки сериозните щети, колата е възстановена и днес оценката и е приблизително $3 млн.
Японското меле. Така е известна колизията, случила се на една мокра японска писта. Там в колизията пострадват 14 автомобила. Ще кажете какво пък толкова - чували сме и за множество други подобни катастрофи. Проблемът е в това, че в мелето участват осем Ferrari-та, Lamborghini Diablo, Nissan Skyline R33 и един доста скъп екземпляр от марката Mercedes-Benz. Щетите са оценени на $3.85 млн.
Mercedes 300SLS vs. Lister. Това транспортно произшествие пък е оценено на 7.4 млн щатски долара, защото в него участват изключително редките автомобили Lister и Mercedes 300 SLS. Скъпоструващата катастрофа се разиграва по време на една надпревара, провеждаща се в рамките на Фестивала на скоростта в Гудууд. Mercedes-ът се забива много жестоко в колата пред него, съсипвайки и двете класики.
Mazda Furai. Това произшествие с Mazda е трудно да се нарече катастрофа. Колата просто изгаря напълно на трасе, където бившите водещи на Top Gear се канят да изпробват възможностите и. Причините не са уточнени изцяло, а така и не се разбира на колко точно е оценена "пълната щета" по автомобила. Според специалистите обаче, сумата е изключително висока.
Ямата Corvette. Запалените на тема американски коли няма как да не си спомнят случката от близкото минало, когато осем класически коли от модела Corvette потънаха в земята в една яма, отворила се в Националния музей. И това не е точно катастрофа, но съгласете се, че подобен инцидент става веднъж на 1000 години, а загубите са просто колосални.
ПТП във водата. На 14 декември 2002 година 50 000-тонният плавателен съд Tricolor, плаващ под норвежки флаг и превозващ на борда си почти 3000 автомобила от марките BMW, Volvo и Saab се сблъсква с контейнеровоза Kariba. Ако си представим, че всяка от колите струва средно по $40 000, то загубите само от автомобилите са приблизително 120 млн щатски долара.
Гран-при на Белгия 1998 година. Това беше едно от най-големите мелета в историята на моторните спортове. Още след старта, на средата на първата обиколка, става зверска катастрофа, от която 14 болида са разбити до неузнаваемост. Причината е пилотска грешка, както и изключително лошите метеорологични условия. Точната сума на щети не се посочва, но нали си представяте колко струват 14 състезателни болида от Формула 1.
Льо Ман 1955 година. До този момент ви разказвахме за скъпоструващи катастрофи и инциденти, но първото място в нашата класация е за една по-различна катастрофа. Става дума за състезанието в Льо Ман, провеждащо се през 1955 година, когато Mercedes 300SLR излита от трасето и се врязва в публиката. Загиват 83-ма души! А какво може да е по-ценно от един човешки живот...

ТРАНСФЕРИ

www.korea-auto.eu

Форд Мустанг , Шевролет Камаро ,Порше,Дженезис,Ягуар,БМВ 

 

НОВИНИ

13 Февруари 2020
Преки впечатления Служебният ни автомобил е KIA K5 (Optima), модел 2015г, 151 кс. Пробег по п...
Преки впечатления Служебният ни автомобил е KIA K5 (Optima), модел 2015г, 151 кс. Пробег по път...
03 Декември 2019
Техническа Информация за Хюндай и Киа на газ течна фаза . Основна информация за КарсБГ11 ЕООД о...
Основни технически данни : Дължина/широчина/височина 4845/1830/1455 mm Тип автомобил Седан,4 врат...
16 Септември 2019
Впечатление и съвети от кола на газ течна фаза под наем след изминати 5000 км в Европа
Впечатление и съвети от кола на газ течна фаза след изминати 5000 км в Европа . Пътуването започн...